Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 19 common:people_all_forms

78 річниця визволення с. Дубіївка від нациських окупантів.

Date: 24 листопада 2021 о 06:32
155 views

26 листопада цього року відзначається 78 річниця визволення нашого села від нациських окупантів. Ми пам’ятаємо усіх героїв, чия боротьба, самовіддана праця і героїзм сприяли звільненню України від нацистів.

ВІДЕО "Визволення с. Дубіївка від нациських окупантів".

Цими дня 78 років тому завдяки героїчним зусиллям наших батьків та дідів з території Черкаського району було вигнано останнього нацистського окупанта.

День визволення – це знаменна дата в історії нашого району і в житті кожного з нас.

Згадуючи історію, слід відмітити, що наприкінці жовтня 1943 року в Черкаському і Смілянському лісах діяло три тисячі бійців. Їм конче потрібні були автомати і набої до них. Радянське командування послало у район дислокації військ два літака. Однак, при посадці в районі нинішнього звірогосподарства обидва літаки зазнали аварії. Аби подібного не повторилося, партизани, десантники та цивільне населення у короткий термін розчистили майданчик на «Любчиній горі» – зброю з « великої землі» з’єднання одержало.

У ніч з 6 на 7 листопада у Мошногір’ї приземлився літак з офіцером зв’язку 52-ї армії майором Дергачовим В.М. Він привіз із собою наказ командування атакувати німецькі укріплення на Дніпрі. Основним місцем нанесення удару були визначені села Лозівок, Єлизаветівка, Сокирно, Свидівок.

Вранці 14 листопада 1943 року на правий берег Дніпра переправилося 2 тисячі 437 бійців 254-ї дивізії і разом з партизанами і десантниками заволоділи Свидівком.

16-17 листопада розпочалися бої за Геронимівку і Руську Поляну. Майже 10 днів велися бої за Руську Поляну і лише 26 листопада село було визволено від нацистських вояк. 22 грудня десантники і партизани вступили в бій за село Дубіївка, але ворог підтягнув сюди бронепоїзд і танки. Наші були вимушені відступити до лісу. Село горіло. Вдруге багатостраждальне село було звільнене 26 листопада.

3 грудня 1943 року після тривалих боїв і натиском радянських військ нацистські окупанти залишили розграбоване і спалене село Хутори. 14-16 грудня, одразу після визволення міста Черкаси, з боями були звільнені села Змагайлівка, Червона Слобода, Леськи, Худяки, Сагунівка, Степанки, Вергуни, Думанці, Чорнявка. 4-5 січня 1944 року під натиском регулярних частин були звільнені села Байбузи, Мошни, Тубільці, Софіївка, Кумейки та Яснозір’я. 11 січня після запеклих боїв радянських військ з ворогом були звільнені села Білозір’я та Хацьки.

Нашим жителям війна завдала чимало горя, болю і непоправних втрат. Завдяки мужності й героїзму захисників Вітчизни країну не лише відстояли в смертельній боротьбі, а й відбудували, відродили з руїн та попелу.

Минають роки, покоління змінює покоління, але часу непідвладна пам’ять про те, хто ціною власного життя звільняв наші села від коричневої чуми.

Дорогі ветерани! Своєю хоробрістю і героїзмом, відвагою та безмежною любов’ю до Батьківщини ви всьому світові довели, що Україна ніколи не скориться загарбникам. Важко знайти слова, якими можна було б передати всю вдячність за Ваш безсмертний подвиг переможців у найжорстокішій війні, яку не знало людство.

Ми у вічному боргу перед Вами, за обірвану війною юність, за зразки мужності, силу духу, самопожертву, які Ви виявили в боях за рідну землю.

Пам’ять про ті буремні роки назавжди залишиться в наших серцях.

Матеріал взято з сайту http://rayrada.ck.ua/5144-heroichni-storinky-v-istorii-cherkaskoho-raionu.html

Comments:
Only authorized users can leave comments.