Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 19 чоловік
Офіційне найменування:
Дубіївський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Руськополянської сільської ради
Тип навчального закладу:
Установа загальної середньої освіти
Населений пункт:
с. Дубіївка
Адреса:
19631, Черкаська область, Черкаський район, с. Дубіївка, вул. Б. Хмельницького, 1
Телефон:
(0472)30-63-40 (Директор, заступник з НВР)
E-mail:
dubievschool@ukr.net

  

До 210-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Обласний онлайн-цитатник "Пророче слово Кобзаря". З метою відзначення 210-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка та формування в учнівської молоді національної свідомості, причетної до історії сьогодення України, активної життєвої позиції, учні нашої школи долучилися до обласного онлайн - цитатника "Пророче слово Кобзаря".

14 ЛЮТОГО - ДЕНЬ СВЯТОГО ВАЛЕНТИНА АБО ДЕНЬ УСІХ ЗАКОХАНИХ. СВЯТО МАЄ БЕЗЛІЧ ЛЕГЕНД ПРО СВОЄ ПОХОДЖЕННЯ, ПРО ТЕ, КИМ БУВ СВЯТИЙ ВАЛЕНТИН? І ЯК ЦЕЙ ДЕНЬ СТАВ ПРИСВЯЧЕНИЙ ЗАКОХАНИМ? ДАВАЙТЕ ДІЗНАЄМСЬ РАЗОМ.
1.Таємні вінчання
За однією з легенд, День святого Валентина виник в пам'ять про Валентина, якого під час таємного вінчання римських патриціїв (корінних римлян) затримали разом з іншими. Один Валентин зміг уникнути страти, оскільки був представником вищого класу. Однак його слуг, як мали обвінчатися, стратили. Перед стратою Валентин написав їм листа у вигляді червоних сердець, що означають християнську любов. Послання нареченим повинна була передати сліпа дівчинка, але несподівано в темницю прийшов сам Валентин, який умовив варту відпустити його слуг натомість його життя. Перед виходом на арену смерті Валентин передав останній лист, освячений вірою і добротою, сліпій дівчинці, яка після цього прозріла і стала красунею. Валентин став символом проведення таємних шлюбних церемоній, які могли відбуватися тільки на знак справжнього кохання.
2. Священик, що заступився за закоханих
Більш популярна версія народження свята свідчить, що воно з'явилося за часів правління жорстокого імператора Рима Клавдія Другого. Жорстоким він був тому, що влаштовував криваві війни, які зовсім не влаштовували римлян. Внаслідок цього, Клавдій не міг зібрати армію, адже чоловіки не бажали покидати своїх коханих. Клавдій знайшов вихід: імператор заборонив всі шлюби і заручення в Римі. Християнський священик Валентин заступився за закоханих, почавши проводити таємні одруження без відома імператора. Священика схопили і ув'язнили, де він познайомився із дочкою наглядача Юлією. Священик написав дівчині любовного листа, яке підписав "Твій Валентин". Юлія прочитала його вже після страти Валентина 14 лютого 270 року н. е. Цією легендою і пояснюється походження "валентинок".
3. Легенда про трьох Валентинів
Третя легенда розповідає про трьох чоловіків з однаковими іменами - Валентин. Всі вони померли мучениками за свою християнську віру. Це сталося до 270 року н.е. Один із мучеників був лікарем і священиком у Римі і загинув у 269 році (також за часів імператора Клавдія II). Другий був єпископом в Італії і помер у 197 році. Ці мученики-Валентини були поховані на одному цвинтарі (поблизу сучасних воріт Порта дель Пополо в Римі, які називають "воротами Святого Валентина"). Останки першого святого зараз зберігаються в базиліці Святого Валентина в італійській Терні, звідки він родом. Третій Валентин жив в Єгипті приблизно в 100-153 роках. Він повинен був стати єпископом і в своїх проповідях звеличував цінності шлюбу як втілення християнського кохання. Більше про нього нічого не відомо.
При тому, що свято прийшло з Риму, в Римсько-католицькій церкві святий Валентин вважається покровителем не закоханих, а душевнохворих.
Головні традиції та прикмети Дня святого Валентина:
дарувати листівки ("валентинки") коханим, рідним і знайомим;
у Середньовіччя юнаки тягнули з чаші листочки паперу з прогнозом імен своїх майбутніх коханих і тиждень носили на рукаві (звідси британський вираз "носити серце на рукаві");
дівчата ворожать на судженого - перший птах, якого дівчина побачить у День Валентина, предрече їй професію її чоловіка: малиновка, що летить високо в небі, пророкує моряка, горобець - щастя складе небагата людина, щиглик обіцяє мільйонера;
дівчата встають раніше: перший чоловік, який пройде повз їхні будинки - їх суджений;
британці співають романтичні пісні і балади у День всіх закоханих і отримують за це подарунки;
японці проводять випробування на найгучніше і пристрасне послання: юнаки та дівчата підіймаються на поміст і кричать звідти по черзі свої любовні зізнання, але подарунки отримують переважно чоловіки;
1 подарована троянда означає кохання, 12 - вдячність, 25 - привітання, 50 - безмежну любов;
червоні троянди символізують кохання, рожеві - дружбу, білі - чистоту, а червоні і білі в одному букеті - союз двох сердець;
ті, у кого є кохана людина, проводять день у затишній обстановці разом із нею.
До учнів нашої школи також завітав Купідон зі своїми янголятами - помічниками. Вони передали святкові валентинки та разом з ними - подарували радість та посмішки нашим учням!

День безпечного Інтернету відбувається щорічно у другий вівторок лютого, цьогоріч – це 6 лютого. Традиційно День безпечного Інтернету організовується мережею Safer Internet Centres в Європі, за спільною ініціативою Insafe/INHOPE та підтримки Європейської Комісії.

27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. У цей день у всьому світі згадують жертв найжорстокішого масового геноциду всіх часів.
Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту було запроваджено рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. Пам’ятна дата відзначається щорічно 27 січня – саме цього дня 1945 року під час Другої світової війни визволили в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн людей.
Загалом під час Другої світової війни, за загальними оцінками, в концтаборах, гетто та на окупованих територіях загинуло 6 мільйонів євреїв, з яких близько 1,5 млн - діти. У резолюції ООН, зокрема, відзначено: «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…».

29 січня 1918 року в історії України з'явилася нова сторінка, щедро полита молодою кров'ю, назва якої – Крути! Біля невеличкої станції Крути на Чернігівщині сталась трагедія, яка сколихнула, пробудила всю Україну. У цей день жменька юнаків у нерівному бою віддала своє життя, але відстояла честь України...
1917-1918 роки були дуже важкими для утвердження україн­ської державності. Дуже жорстокою була боротьба за владу в Києві. Однак сподівання українців не були марними. У листопаді 1917 року було проголошено Українську Народну Республіку. Це видатна подія в історії українського народу. Більшовицька Росія не могла змиритися зі створенням Української держави, тому до Києва рушило більшовицьке військо.
Що ближче було до Києва, то жорстокішою була боротьба. Зупинити ці сили було нікому. На той час в Центральній Раді не було армії. Основна її частина була розбита більшовиками, а інша перейшла на бік радянської влади.
Саме тому на станцію Крути, яка була воротами до Києва, прибув нашвидкуруч зібраний загін юнаків під командуванням сотника Омельченка. Загін скла­дався із студентів та учнів середніх шкіл. Саме вони і спробували пере­пинити шлях радянським військам.
Запис до лав юних захисників Центральної ради від­бувався добровільно. 28 січня поїзд вирушив зі стан­ції Київ і наступного дня прибув на станцію Крути. Їх було близько 300 чоловік. Це були переважно учні середніх шкіл та студенти, що ніколи не тримали у руках зброї.
Ось так опинилась молодь під Крутами, тими Крутами, що стали трагедією і одночасно гордістю України. Юнаки не знали, яка сила-силенна більшовиків іде на них. Їх було 300 проти шеститисячної армії. Багато з них впало в бою, а решту забрали в полон, де довго й жорстоко катували.
Та не впали вони на коліна, не просили помилування. Вони мужньо зустріли вирок суду - розстріляти.
Скалічені юнаки перед обличчям смерті не занепали духом. Один із юнаків голосно починає співати: «Ще не вмерла Україна». Всі товариші підхоплюють. І пісня дужчає, звучить голосніше, спів лине по всій Україні.
Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Вже в березні 1918 року, після поверненням уряду Української Народної Республіки до Києва було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві.
106 років тому 300 «учнів українських» пішло в безсмертя. Юнаки-герої стали прикладом мужності, відданос­ті і незборимості духу. Герої невмирають. Вони живуть у пам'яті і справах наступних поколінь. Сьогодні ми зібралися тут, тому що нам не байдужа пам'ять про героїв Крутів.
Історики вважають, що паралелі тодішніх і нинішніх подій дуже перегукуються. Зокрема і тоді відбувалася російська агресія, і нині. Дуже важливу роль зіграла свідома молодь. Але головна відмінність зараз, якої українцям забракло у другій війні, – це єдність. Тож нині нам усім треба докласти зусиль, аби засвоїти цей історичний урок. І пам’ятати, що нинішня українська Перемога – спільна справа нас усіх.

29 січня у нашому закладі освіти відбулося нагородження переможців ІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад та конкурсів, які проходили у 2023-2024 навчальному році.

Щороку, 22 січня, українці відзначають День Соборності, присвячений об'єднанню України, яке відбулося у 1919 році.
Вперше свято встановили у 1999 році, як памʼять про "велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави".
У ранок середи, 22 січня 1919 року, обʼєдналися дві частини незалежної України: Українська народна республіка та Західноукраїнська народна республіка.
Історик Іван Стичинський називає дату злуки УНР та ЗУНР чи не найголовнішою датою визвольної боротьби українців у тих роках.
"Оскільки обʼєднавча ідея в українців була завжди, то виходить День Соборності одразу став вінцем визвольних змагань", – продовжує він.
Наддніпрянська Україна в уособленні Української Центральної Ради ухвалила третій універсал, яким відокремила себе як територіальна автономія. До неї входили 9 губерній: Київська, Волинська, Подільська, Чернігівська, Харківська, Полтавська, Катеринославська, Одеська та Таврійська.
Згодом, 22 січня 1918 року, в УЦР проголосували за четвертий універсал, який виголошував Українську народну республіку незалежною.
Тодішня Західноукраїнська народна республіка (ЗУНР) утворилася лише за рік, після розпаду Австро-Угорської імперії, і охоплювала 5 областей: Львівську, Тернопільську, Чернівецьку, Івано-Франківську та Закарпатську.
"Вже з цього часу, коли проголосили ЗУНР, в українських культурних і політичних колах йшли перемовини про те, щоб обʼєднати це все в одну країну", – розповідає головний спеціаліст Українського інституту національної пам'яті.
Втілити це вдалося лише у 1919 році, коли зʼявилася така політична можливість, розповідає історик.
"З обох боків були політичні перестороги, яким чином це відбуватиметься: бо це ж різні політичні системи, різні моделі правління. Тому спочатку був підписаний лише попередній Акт Злуки.
Це було не просто підписання одного документу, а оновлення цілісного державного механізму, який до цього різнився", – додає Іван Стичинський.
Наприкінці існування радянського союзу українці почали влаштовувати так звані "ланцюги соборності". Люди бралися за руки вздовж доріг та влаштовували довжелезні шеренги, щоб продемонструвати таким чином єдність українського народу.
21 січня 1990 року українці утворили ланцюг єдності від Києва до Львова. Це була одна з найбільш масових акцій у Центральній та Східній Європі, яка символізувала незгоду з політикою комуністичної партії.
Живий ланцюг Соборності — щорічна акція, що присвячена Дню Соборності України, в якій взяли участь учні та вчителі нашого навчального закладу.

Стіна
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.